Circet neemt de Antwerpse IT- en IoT-dienstverlener over van het management van ESAS en van het investeringshuis Buysse & Partners. Het management team van ESAS, onder leiding van Bavo De Cock, zal haar belang van 43% doorrollen in de nieuwe groep en blijft verantwoordelijk voor de Benelux activiteiten van Circet.


ESAS is een IT-dienstverlener die de installatie, het onderhoud en het beheer van hardware toestellen voorziet, alsook de aanleg en het onderhoud van coax en glasvezelnetwerken uitvoert voor grote telecombedrijven waaronder Proximus, Vodafone en KPN. Het Antwerpse bedrijf focust sinds enkele jaren ook steeds meer op IoT-dienstverlening (Internet of Things), zoals de plaatsing van slimme elektriciteitsmeters bij particulieren of het beheer van toestellen verbonden aan het internet voor bedrijven.

Buysse & Partners stapte in november 2016 in ESAS voor 51% en trok in 2019, naar aanleiding van 4 overnames door ESAS, haar belang op tot 57%.

Sterke stijging van omzet op 4 jaar tijd

Sinds de overname door Buysse & Partners heeft ESAS een belangrijke transformatie doorgemaakt: het bedrijf evolueerde van een hoofdzakelijk “in home” dienstverlener voor telecom in België, naar een meer gediversifieerde “in home” en “infra” IT en IoT-dienstverlener in de Benelux. De samenwerking tussen ESAS en Buysse & Partners resulteerde in een stijging van de omzet van een kleine 60 miljoen euro in 2016, naar 165 miljoen euro in 2019. Voor 2020 wordt verwacht dat de omzet organisch zal stijgen naar 185 miljoen euro en zelfs naar 240 miljoen euro dankzij de recente overname van NKM (zie infra).

Een schoolvoorbeeld van een Buy & Build-strategie

De sterke groei van ESAS rolt voort uit een sterke “buy-and-build” strategie. In 2016 kocht ESAS Simac 3Services, in 2017 nam het TSB over en in 2019 realiseerde de groep maar liefst 4 overnames: het Nederlandse Teletronika en Lomitel, de Belgische tak van BAM Infratechniek – de telecomtak van de Nederlandse bouwgroep – en het Nederlandse Spitters, actief op de markt voor telecommunicatienetwerken en aannemer voor glasvezel- en kabelnetwerken. Eind november realiseerde ESAS ook nog de overname van het Nederlandse glasvezeladviesbedrijf NKM, waardoor de omzet van de groep richting 240 miljoen euro zal evolueren naar het jaareinde toe.

Toekomst bij Circet

ESAS heeft een sterk gevulde pipeline met contracten, voornamelijk in de uitrol van glasvezelnetwerken voor verscheidene telecom-spelers in de Benelux. Daarnaast is er een groot volume aan opdrachten te realiseren in de uitrol van slimme meters voor nutsbedrijven en in de elektrificatie van wagenparken met laadpalen. De opkomst van het 5G-netwerk zal ook een belangrijke groeipiste voor ESAS betekenen.

Bavo De Cock, CEO ESAS: “Het aanscherpen van onze strategie, met een duidelijke focus op telecom netwerk services, heeft er toe geleid dat wij een solide  track record hebben uitgebouwd en een succesvolle weg hebben afgelegd en ESAS tot marktleider in de Benelux heeft gemaakt. We hebben onze Europese ambities nooit onder stoelen of banken gestoken en zijn zeer enthousiast over onze toekomst als onderdeel van Circet, de Europese marktleider in telecom netwerk services.”

Johan Buyle, partner en CEO Buysse & Partners Smart Equity: “Voor Buysse & Partners betekent deze exit, na exact 4 jaar, een uitzonderlijke return. Deze exit onderschrijft onze visie om samen met sterke management teams een groeipad te realiseren, waarbij “buy & build” een echte turbo voor de groei van het bedrijf kan betekenen. We zijn ervan overtuigd dat ESAS in de schoot van Circet op hetzelfde elan kan verder bouwen en een succesvolle toekomst tegemoet gaat.”

De transactie wordt nu voorgelegd aan de mededingingsautoriteiten in België en Nederland. Pas na het akkoord hiervan zal de closing plaatsvinden.  

Lees hier het artikel in De Tijd.

Lees hier het artikel in L’Echo.