logo_DeTijdArticle : De Tijd
Authors : Patrick Luysterman en Michaël Sephiha
Date: 28/08/2013

Download the article here

 

Blommaert Aluminium pikt een stevig graantje mee van de snelle expansie van de sojaproductie in het Amazonegebied.

Het bedrijf uit Wijnegem mag 105 aluminium afdeksystemen leveren voor binnenschepen op de Amazone. De opdracht is goed voor één jaar omzet.

Blommaert Aluminium verovert de Amazone

Verre afzetmarkten is niet voor kmo’s. Het succesverhaal van het familiebedrijf Blommaert doorbreekt echter dat cliché.

Tot voor een paar jaar geloofde zelfs Tom Blommaert, de CEO van het familiebedrijf,er niet in. Exporteren buiten Europa was nooit een topprioriteit geweest. Maar in 2009 stortte de nieuwbouwmarkt voor binnenschepen helemaal in. De vrachttarieven kelderden en het bekomen van leningen voor binnenvaartondernemers werd onmogelijk. ‘Velen kwamen in de problemen’, zegt Tom Blommaert.

Maar Blommaert Aluminium kon de schok deels opvangen. ‘Tussen de eerste onderhandelingen over de bouw en het plaatsen van luiken op nieuwbouwschepen verloopt al snel twee jaar. Daardoor hadden we voldoende tijd om de structuur van ons bedrijf aan te passen zonder door een zware herstructurering te moeten gaan’, stelt Blommaert.

De groepsomzet viel uiteindelijk van 15 miljoen euro in 2009 terug naar 8,5 miljoen vorig jaar.

Blommaert moest door de crisis diversifiëren. Het werd actief in aluminium afdeksystemen op land, die onder meer door gemeenten en luchthavens (onder meer voor Charles De Gaulle nabij Parijs) worden gebruikt om hun strooizoutvoorraden te overdekken.

Het Antwerpse bedrijf ging ook aluminiumonderdelen voor podia maken. Onder meer Stageco, de podiumbouwer die beroemde artiesten ondersteunt op hun wereldtournees, is er afnemer van.

Brazilië

Ondertussen werd ook gezocht naar nieuwe geografische afzetmarkten.

Twee jaar geleden kwam Blommaert in contact met een ontwerper van binnenschepen uit Brazilië. Die zocht een oplossing voor het vervoer van soja via de Amazonerivier. Het afdekken met zeil was tijdrovend en tastte de kwaliteit van het product aan.

De onderhandelingen sleepten twee jaar aan. Begin dit jaar werd het prototype geleverd.

De Brazilianen waren zo enthousiast dat ze er deze zomer meteen voor 65 binnenschepen bestelden, goed voor acht maanden werk en vijf extra jobs in Wijnegem. Deze week kwam er nog een bestelling voor nog eens 40 binnenschepen bij. Samen goed voor een orderboek van een heel jaar in de Belgische en Nederlandse vestiging.

‘De binnenscheepvaartontwerper is nu aangesteld als onze exclusieve agent voor heel Latijns-Amerika. Het was niet vanzelfsprekend’, zegt Tom Blommaert.

Hij werd in het dossier bijgestaan door de durfkapitalist Buysse & Partners.